Anasayfa > Kütüb-i Sitte > Hacc Ve Umre Bölümü > Hacc-ı Temettu Ve Haccın Feshi

Hacc-ı Temettu Ve Haccın Feshi

Hadis No : 1278
Ravi: Abdullah İbnu Şakik
Tanım: Hz. Osman (ra) hacc sırasında temettuda bulunmayı yasaklıyor, Hz. Ali de bunu emrediyordu. Hz. Osman, Hz. Ali (ra)’ye bir kelam söyledi. Hz. Ali (ra): “Sen de biliyorsun ki biz, Resulullah (sav)’la birlikte haccederken temettü haccı yaptık” dedi. Hz. Osman da: “Evet, ama biz korkuyorduk” dedi.”

Kaynak: Müslim, Hacc 158, (1223); Nesai, Hacc 50, (5, 152)

 

Hadis No : 1279
Ravi: İbnu Abbas
Tanım: Resulullah (sav), Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman (ra) hacc-ı temettü yaptılar. Bunu ilk yasaklayan Hz. Muaviye (ra) oldu.”

Kaynak: Tirmizi, Hacc 12, (822); Nesai, Hacc 50, (5, 153, 154)

 

Hadis No : 1280
Ravi: Sa’d İbnu Ebi Vakkas
Tanım: Biz Resulullah (sav) ile hacc-ı temettü yaptığımız zaman bu adam -ki Muaviye’yi kasteder- Urş’ta -ki Urş’la cahiliye devrindeki Mekke evlerini kasteder” kafirdi.

Kaynak: Müslim, Hacc 164, (1225); Muvatta, Hacc 60, (1, 344); Tirmizi, Hacc 12, (823); Nesai, Hacc 50, (5, 1

 

Hadis No : 1281
Ravi: İbnu Ömer
Tanım: Resulullah (sav) Veda haccında umre ile hacca kadar temettuda bulundu ve kurban kesti. Kurbanını Zülhuleyfe’den itibaren beraberinde götürdü. Menasikin icrasına (umre için niyetli) başlayıp, umre telbiyesi getirdi. Sonra hacc için telbiye getirdi. Beraberindeki ashabı da umre ile hacca kadar temettuda (istifade) bulundu. Hacc kafilesi içerisinde kurbanı olanlar da vardı, olmayanlar da. Resulullah (sav) Mekke’ye geldiği zaman halka hitaben: “Kimin kurbanı varsa, haccını tamamlayıncaya kadar ihramdan çıkmasın, kimin kurbanı yoksa tavaf ve sa’yini yapsın, saçını kısaltarak ihramdan çıksın. Sonra hacc için tekrar ihrama girip kurbanını kessin, kim kurban bulamazsa hacc sırasında üç gün, evine dönünce de yedi gün olmak üzere (on gün) oruç tutsun” buyurdu.

Kaynak: Buhari, Hacc 104; Müslim, Hacc 174, (1227); Ebu Davud, Hacc 24, (1805); Nesai, Hacc 50, (5, 151-152)

 

Hadis No : 1282
Ravi: İkrime
Tanım: İbnu Abbas (ra)’a müt’atul-hacc’dan sorulmuştu, şu cevabı verdi: “Veda haccında, Muhacirler, Ensariler ve Resulullah (sav)’ın zevceleri hep ihrama girdiler, biz de girdik. Mekke’ye geldiğimiz zaman Resulullah (sav): “Kurbanlık nişanlıyanlar hariç, herkes hacc için giydiği ihramı umreye çevirsin” diye emretti. Biz de Beytullah’ı tavaf ettik. Safa ve Merve’de sa’y yaptık. (İhramdan çıkarak) kadınlarımıza geldik, elbiselerimizi giydik. Resulullah (sav) şunu da söylemişti: “Kim kurbanlık nişanlamışsa, kurbanlığı mahalline varıncaya kadar ihramdan çıkmasın!” Terviye akşamında (yani Zilhicce’nin 8. günü) bize hacc için ihrama girmemizi emretti. (Harem bölgesinin dışına çıkarak ihramlarımızı giyerek hacca başlayıp) menasiki tamamladığımız zaman Mekke’ye geri gelip Beytullah’ı, Safa ve Merve’yi tavaf ettik. Böylece haccımız tamamlanmış, ayet-i kerimenin buyurduğu üzere (Mealen): “Haccı da umreyi de Allah için tam yapın. Fakat (herhangi bir sebeple bunlardan) alıkonursanız, o halde kolayınıza gelen kurban gönderin…” (Bakara 196) üzerimizde kurban borcu kalmıştı.” (Buhari bunu bab başlığında talik (senetsiz) olarak kaydetmiştir.)

Kaynak: Buhari, Hacc 37

 

Hadis No : 1283
Ravi: Ebu Zerr
Tanım: Haccda mut’a sadece Muhammed (sav)’in ashabına hastır.”

Kaynak: Müslim, Hacc 189, (1224); Ebu Davud, Menasik 25, (1808); Nesai, Hacc 77, (5, 179-180); İbnu Mace, Ha

 

Hadis No : 1284
Ravi:
Tanım: Ebu Davud’daki rivayette şöyle denmektedir: “Ebu Zerr (ra), hacca niyetle ihram giyip sonradan bunu umreye çevirenler hakkında şöyle diyordu: “Bu, sadece Hz. Peygamberle haccedenlere has bir ruhsattı.”

Kaynak: Ebu Davud, Menasik 25, (1807); İbnu Mace, (Hacc 42, (2985)

 

Hadis No : 1285
Ravi: Ebu Cemre
Tanım: İbnu Abbas (ra)’a mut’a’dan sordum; bana onu yapmamı emretti, haccda kesilen kurbandan sordum. “Bu hususta,” dedi, “deve veya sığır veya davar veya kana ortak olmak imkanları var (bunların hepsi meşrudur).” Ebu Cemre der ki: “İnsanlar mut’ayı mekruh addediyorlardı. (Eve gelip) uyudum. Rüyamda birisini gördüm (bana gelip): “Makbul umre, mebrur hacc!” diye müjdeledi. Hemen İbnu Abbas (ra)’a gelip haber verdim. Bana: “Allahu ekber! Ebul-Kasım (sav)’ın sünneti!” dedi.”

Kaynak: Buhari, Hacc 102; Müslim, Hacc 204, (1242)

 

Hadis No : 1286
Ravi: İbnu Ömer
Tanım: Kim hacc aylarında umre yapar, sonra Mekke’de hacc zamanı gelinceye kadar ikamet ederse bu kimse, hacc da yaparsa mütemettidir. Bu durumda kolayına gelen bir kurban kesmesi vacib olur. Eğer kurban bulamazsa, üç günü hacc sırasında, yedi günü de döndüğü zaman olmak üzere (on gün) oruç tutar.” İmam Malik der ki: “Bu hüküm, o kimsenin hacc zamanına kadar orada ikamet etmesi ve aynı sene içinde hacc yapması halinde caridir.” (Muvatta’nın bir diğer rivayetinde der ki: “Allah’a yemin olsun, haccdan önce umre yapıp (bu sebeple) kurban kesmem, haccdan sonra Zilhicce ayında umre yapmamdan daha sevimlidir.”)

Kaynak: Muvatta, Hacc 62, (1, 344)

 

Hadis No : 1287
Ravi: Abdurrahman İbnu Harmele el-Eslemi
Tanım: Bir adam gelip Said İbnul-Müseyyib’e: “Haccdan önce umre yapayım mı?” diye sormuştu. Şöyle cevap verdi: “Evet, Resulullah (sav) haccetmezden önce umre yaptı.”

Kaynak: Muvatta, Hacc 57, (1, 343)

 

Hadis No : 1288
Ravi: İbnu’l-Müseyyeb
Tanım: Ömer İbnu Ebi Seleme, Hz. Ömer (ra)’den Şevval ayında umre yapmak için izin istedi. O da izin verdi, İbnu Ebi Seleme umre yapıp ailesine döndü, haccetmedi.”

Kaynak: Muvatta, Hacc 58, (1, 343)

 

Hadis No : 1289
Ravi: Hz. Aişe
Tanım: Oruç, umre yapıp hacca kadar temettuda bulunup da hacc için ihrama girmesinden arefe gününe kadar kurban bulamayan kimse içindir. Eğer orucu tutmazsa, Mina günlerinde tutar. İbnu Ömer (ra) de böyle hükmediyordu.

Kaynak: Muvatta, Hacc 255, (1, 426)

 

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

x

Check Also

İstilam Hakkında Hadisler

Hadis No : 1328 Ravi: Abis İbnu Rebia Tanım: Ben Hz. Ömer (ra)’i Haceru’l-Esved’i öperken ...