Anasayfa > Kütüb-i Sitte > Hacc Ve Umre Bölümü > İstilam Hakkında Hadisler

İstilam Hakkında Hadisler

Hadis No : 1342
Ravi: Nafi’
Tanım: İbnu Ömer (ra) her yedide iki rek’at namaz kılardı.

Kaynak: Buhari, Hacc 69; Muallak (senetsiz) olarak kaydetmiştir

 

Hadis No : 1343
Ravi: Urve
Tanım: İbnu’z-Zübeyr (ra) yedilerin arasını birleştirir ve yürüyüşü hızlandırırdı ve Hz. Aişe (ra)’nin de böyle yaptığını söylerdi. Ancak en sonda her yedi için iki rekat (tavaf) namazı kılardı.” [Rezin’in ilavesidir.]

Kaynak: Rezin

 

Hadis No : 1344
Ravi:
Tanım: İbnu Zübeyr (ra)’in “Fecirden sonra tavafta bulunduğu, iki rek’at namaz kıldığı, tavaf edince hızlı yürüdüğü” belirtilir.” [Rezin ilavesidir,]

Kaynak: Rezin

 

Hadis No : 1345
Ravi:
Tanım: Hz. Aişe (ra)’ye hizmet eden bir kadının rivayetine göre: “Hz. Aişe (ra) kendisiyle birlikte kesintisiz, yedili dört tavaf yapmış, her bir yedinin ardından kılınması gereken iki rekatlık tavaf namazlarını en sonda ard arda kılmıştır. Hz. Aişe (ra) ilaveten demiştir ki: “Her bir şavtın sonunda rükn-ü istilam müstehabdır.” [Rezin ilavesidir.]

Kaynak: Rezin

 

Hadis No : 1346
Ravi: Abdurrahman İbnu Abdi’l-Kari
Tanım: Ömer İbnu’l Hattab (ra) ile, sabah namazından sonra tavaf ettik. Hz. Ömer tavafı tamamlayınca güneşe baktı ve (doğduğunu) göremedi. Devesine binip Zu-Tava nam mevkiye kadar geldi. Orada devesini durdurarak iki rek’at (tavaf sünnetini) kıldı.”

Kaynak: Muvatta, Hacc 38, (1, 369)

 

Hadis No : 1347
Ravi: İsmail İbnu Ümeyye
Tanım: Zühri’ye, “Ata: “Farz namaz, iki rek’atlik tavaf namazının yerini de tutar” diyor, (ne dersiniz)?” dedim. Şu cevabı verdi: “Sünnete uymak daha iyidir. Resulullah (sav) yedi şavtlık bir tavaf yaptı. Mutlaka onun için iki rek’atlik bir tavaf namazı kılmıştır.”

Kaynak: Buhari, Hacc 69

 

Hadis No : 1348
Ravi: Cabir
Tanım: Resulullah (sav), iki rek’atlik tavaf namazında iki ihlas süresini yani: Kul ya eyyuhe’l-kafirun ve Kul hüvallahü ehad sürelerini okudu.

Kaynak: Tirmizi, Hacc 43, (869)

 

Hadis No : 1349
Ravi: Cabir
Tanım: Resulullah (sav), iki rek’atlik tavaf namazında iki ihlas süresini yani: Kul ya eyyuhe’l-kafirun ve Kul hüvallahü ehad sürelerini okudu.

Kaynak: Tirmizi, Hacc 43, (869)

 

Hadis No : 1350
Ravi: Cabir
Tanım: Resulullah (sav) Safa’dan indiği zaman normal yürürdü. Ayakları vadinin tabanına değince de koşardı. Koşması vadi tabanının bitimine kadar devam ederdi.

Kaynak: Muvatta, Hacc 42, (1, 374); Nesai, Hacc 178, (5, 243)

 

Hadis No : 1351
Ravi: Cabir
Tanım: Resulullah (sav)’ı Mescid-i Haram’dan çıkıp Safa’ya yönelirken: “Allah’ın başladığı ile başlayalım” deyip (sa’ye) Safa’dan başladığını gördüm.” (Rezin, Ebu Hüreyre (ra)’den naklen şu ilavede bulundu: “Resulullah (sav), Safa’ya çıkınca oradan Beytullah’a baktı, ellerini kaldırıp dilediği şekilde Allah’ı zikretmeye koyuldu.”)

Kaynak: Muvatta, Hacc 42, (5, 374); Tirmizi, Hacc 38, (862); Nesai, Hacc, 163 (5/235), 168 (5/237); Müslim,

 

Hadis No : 1352
Ravi: İbnu Abbas
Tanım: Safa ile Merve arasında, vadinin dibinde koşmak sünnet değildir. Burada cahiliye ehli koşar ve şöyle derdi: “Batha’yı (vadinin dibini) biz ancak koşarak geçeriz.”

Kaynak: Buhari, Menakıbu’l-Ensar 26

 

Hadis No : 1353
Ravi: Safiyye Bintu Şeybe
Tanım: Bir kadın dedi ki, Resulullah (sav)’ı Safa ve Merve tepeleri arasındaki vadinin dibinde “Vadi ancak koşularak katedilir” diyerek yürürken gördüm.

Kaynak: Nesai, Hacc 177, (5, 242); İbnu Mace, Menasik 43, (2987)

 

Hadis No : 1354
Ravi: Zühri
Tanım: İbnu Ömer (ra)’e sordular: “Sen Resulullah (sav)’ı Safa ile Merve arasında remel yaparken (hızlı koşarken) gördün mü?” “Evet,” dedi, “insanlardan bir cemaatle birlikteydi. Hep birlikte koşuyorlardı. Ben onları onun koşusuyla koşuyor görüyordum.”

Kaynak: Nesai, Hacc, 175, (5, 242)

 

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

x

Check Also

İhramını İfsad Edenler Hakkında Hadisler

Hadis No : 1260 Ravi: Tanım: İmam Malik (ra) anlatıyor: “Bana ulaştı ki, Hz. Ömer, ...